tiistai 26. helmikuuta 2013

Pikkupiltit

Ottaako avosylin vastaan vai pyytääkö ystävällisesti jättämään kotiin. Kas siinä vasta pähkäilyä. Lapset ovat ihania ja niiltä tulee parhaat jutut. Ja tavallaan lapset kuuluu häihin, onhan kyseessä perhejuhla. Mutta toisaalta varsinkin iltaa kohden meno voi äityä ylikierroksilla juoksemiseksi ja kiljumiseksi, jolloin saa sydän syrjällään pelätä pikkuvieraiden turvallisuuden puolesta, vaikka vanhempiensa vastuullahan ne juhlissa toki ovat. Ja sitten kun virta on jupstu pois, alkaa itkupotkuraivoväsyt, jotka ei sinällään ehkä haittaa muita vieraita tai meitä, mutta vanhempiensa hermoa kyllä voivat viedä ja latistaa heidän juhlatunnelmaa ja pahimmillaan pakottaa poistumaan paikalta unipuulle ennen aikojaan.

Kuva

Ja sitten on se alkoholipuoli. Suoraan sanottuna en toivo altistavani muiden (enkä tulevaisuudessa omianikaan) lapsia näkemään aikuisten alkoholillista juhlahumua. Tokihan toivon että vieraamme osaavat käyttäytyä, eikä kukaan vedä övereitä, mutta ikinä ei voi mennä takuuseen asiasta ja lasta ei pidä altistaa turhaan humalaisen aikuisen vaikutuksille.

Siispä olemme miettineet, jos pitäisimme "lapsettomat" juhlat. Ainakin tällä hetkellä muutenkin meidän juhlien tyyli on menossa enemmän aikuisten juhlien suunnalle, jolloin ne voisivat olla turhan puuduttavat riehakkaille pikkupilteille. Ja haluaisin todella, että aikuiset, nekin joilla sitten jälkikasvua on jo siunaantunut, saisivat nauttia "rauhassa" illasta, ilman, että täytyy junailla syömisiä, toimia viihdyttäjänä ja tehdä mahdollisesti kompromissi kotiinlähtöajan kanssa.

Kuva

Karsiiko lapsien kotiinjättö sitten vieraita? No mahdollisesti, mutta loppujen lopuksi meidän ystäväpiirissä on ihan yksi kaksi äiti/isi-statuksen saanutta, joten ystäväpuolella asian suhteen ei tulisi ongelmaa (nyt sitten varpaat ristiin, vuodessa kun ehtii sikiämään hyvinkin). Sukulaisissa sen sijaan löytyy niitä, joilla perhe on jo kasvanut yhdellä tai useammalla piltillä ja siitähän ne ongelmat sitten alkaa, kun sukulaisten tulisi jättää se oma kullannuppu viikonlopuksi toiselle puolelle maata. Parhaassa tapauksessa tuon kotiin jätettävän mukulan toiset isovanhemmat on kutsuttu mukaan juhlimaan, joten hoitopaikkavaihtoehdot juuri vähenivät. Mutta toisaalta, jos he todella haluavat tulla ja hoitopaikka järjestyy, uskoisin vanhempien olevan jopa tyytyväisiä omasta ajasta ja kenties häiden virittämän romanttisen tunnelman jälkeen hotelliyö kaksin.. en jatka lausetta. :D

Ja sitten vielä se, että loukkaantuuko joku. Joo, tiedän, ettei pitäisi ajatella, mitä muut ajattelevat, koska kyseessähän on MEIDÄN päivä MEIDÄN kustannuksella. Jos joku vetää herneen syvälle hengitysteihin niin antaa mennä vaan (jos herneen nenään vetäjä on lapsi, suosittelen kyllä, että vanhemmat kiikuttaa muksun lääkäriin), todennäköisesti kun niitä herneitä menee pussillinen muutenkin, kun joudutaan niin rajusti karsimaan sukulaisten määrässä ja jättää osan kutsumatta.

Että sellasia mietteitä. Pohjalaaselle tämä on päivänselvä juttu, hän on ollut kokoajan sillä kannalla, ettei kutsuttaisi lapsia. Itselle suurin pohdinnan aihe on ollut se, jääkö joku tärkeä ihminen tulematta sen takia. Tosin nyt olen alkanut olemaan sillä kannalla, että lastenjuhlia keritään järjestää myöhemminkin, sitten kun on itsellä niitä mukuloita (sittenhän ei olekaan muuta kun lastenjuhlia). Joten nautitaan nyt siitä että me ollaan kaksin ja juhlitaan meitä kahta, aikuisten kesken.

btw, jos kuitenkin kutsuttaisiin lapsia, haluisin ehdottomasti tollasen leikkinurkan niinkun tuossa yhdessä kuvassa :)

Mites teillä on ratkaistu lapsiasia? Onko joku kuullut kritiikkiä (omakohtaista tai muilta pareilta kuultua), kun on pyydetty jättämään lapsoset kotiin?

10 kommenttia:

  1. Pystyisikö mitenkään lapselliset järjestämään asian niin, että lapset lähtevät alkuillasta nukkumaan ja aikuiset jäävät juhlimaan? Meidän häissämme on muutama ystävä, joilla on jo lapsia ja voisin kuvitella, että he toimivat juuri näin. Toisaalta tämä on toki maantieteellinen juttu, koska meidän häämme ovat paikkakunnalla, joka on monen ystävän lapsuuden kotipaikkakunta eli siellä on silloin myös monia lapsuudenkoteja vanhempineen avustamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se voisi olla hyvä vaihtoehto, mutta tarkoittaisi käytännössä sitä, että lapset menisi hotellille joko toisen vanhemmista tai palkatun lastenhoitajan kanssa, meillä kun nuo kutsuttavaksi suunnatut lapselliset vieraat asuu pääasiassa Pohjois-Karjalassa (lähin toki Helsingissä, kauin taas ulkomailla..) Ja häät siis Turussa.. Ne lapsuudenkodit noilla sijaitsee myös siellä Pohjois-Karjalassa tai Pohjois-Pohjanmaalla. Joten sinällään ei varmaan toimi meidän kohdalla :( Hyvä idea kuitenkin niille, joilla vierailla on kuvaamasi kaltainen mahdollisuus :)

      Poista
  2. Meillä oli lapsettomat häät ja olemme erittäin tyytyväisiä päätökseen. Yksi ihminen veti tosin oikein kunnolla herneen nenään, mutta muut vaan kiittelivät, että kerrankin pääsee aikuisten kanssa juhlimaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että vieraat pääasiallisesti otti lapsettomat häät hyvin :)

      Poista
  3. me mietimme, että kutsumme läheisten lapset, kummilapset yms, mutta serkkujen ja ystävien muksuja ei mahdu juhliimme... parempi vaihtoehto tämä kun jättää osa sukulaisista kokonaan pois kun ei ole tilaa ;) nyt vielä kun joku keksisi, jonkun sujuvan tekstin kutsuun, jotta asia todella menee perille.... Tiedän "lapsellisten" lähtevän aikaseen joka tapauksessa, joten illalla meno voi villiintyä rauhassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että meilläkin tilanne voisi olla eri, jos meillä olisi kummilapsia tai meidän sisaruksilla olisi lapsia. Nyt lähipiirit taaperot kun on pääasiassa serkkujen lapsia.. Tosiaan sen sujuvan tekstin keksiminen, varsinkin, jos osan vieraista lapset on kutsuttuja, voi olla haastavaa.

      Poista
  4. Me kutsutaan miehen veljien lapset ja kummilapset. Muut jääköön toivottavasti kotiin. Ei aiota sitä kutsuissa erikseen mainita, päätelköön ite. Mut voihan se närää aiheuttaa et osalta kutsutaan lapset ja osalta ei.. Mut life is life.. jotenki on pakko rajata, ja ei sit kuitenkaa haluta veljien lapsia jättää pois. Lapsille oon ostanu puuhakirjoja ja pelit lähtee kans mukaan et toivottavasti kukaan ei ala juosta rinkiä (siitä mä en pidä!) Ja mä pidän tyystin lasten vanhempien vastuulla sen et kuin pitkään he sit siel on et mitä heidän lapset ehtii nähä. Mut kukin tyylillään! En tuomitse mitään ratkaisuja :)http://meidanideat.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tottahan se on, että vanhemmat tuo omalla vastuullaan lapset juhliin. On kiva, että olet ajatellut puuhakirjoja ja muuta pientä virikettä lapsille viedä juhlapaikalle, niin varmaan itsekin tekisin.

      Tosiaan tuo osan lapsista kutsuminen voi olla sellanen herneen paikka, vaikka luulisi ihmisten ymmärtävän, että kummilapset ja sisarusten lapset ovat eritavalla parille läheisiä kuin kaukaisen serkun mukulat. Mutta voihan olla, ettei vanhempi sitä niin osaa ajatella, varsinkin kun jos juuri se oma muksu jää kutsun ulkopuolelle.

      Poista
  5. Minäkin haluaisin lapsettomat häät, mutta on vain muutamia muksuja jotka on pakko kutsua. Siskoni tytöt ovat meillä morsiusneitoina ja ystäväni kaksi lasta on pakko kutsua, sillä pariskunta ei muuten pääsisi (morsiammen vanhemmat myös kutsuttuina).
    Mielestäni riippuu tosi paljon myös teemasta. Jos oltais päätetty, että halutaan maalaisromanttiset kartanohäät tai että häät ois pidetty kotipuolessa, niin ehdottomasti lapset mukaan juhlintaan. Nyt keskellä Helsinkiä ja suurinosa painetusta aineistosta on englanniksi (elokuvien repliikit vaan toimii paremmin englanniksi), joten tuntuu ettei meidän juhlilla ole hirveästi annettavaa lapsille. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se vaan paikka ja teema ja yleinen tunnelma, jota on ajatellut, vaikuttaa siihen vieraiden kokoonpanoon kummasti.

      Poista